Thursday, November 4, 2010

I love cooking, but....

I enjoy cooking so much, it's just the matter of preparation & after cooking & eating. Agree?

I love to cook for my loved ones ; husband, family, friends. Its just the preparation that yikes me. When people said to my husband ' Waaa, dah sihat aa skang! '
and he goes 'Tula, my wife cook sedap sangat' Wowowo, tak kembang ke pungkuk2 anda kalau your hubby cakap camtu. Almost everytime org ckp dia nya badan dah naik dia ckp camtu. Me, die of smiling...

Ok, now, do you have this problem when u cook u will sweat a bit especially at the forehead, and your hair will smell like the chicken oil. I hate that I have to shampoo after everytime I cook. Sampai terfikir nak pakai shower cap pun ada masa masak. Kang aku pakai Chef Hat tu melampau la plak jiran sebelah tengok, macamla masak hebat2, padehal tengah goreng ayam je.

How la..

8 comments:

atulhani said...

dan saya pun tak suka bau minyak yang lekat kat baju lepas masak hehehe...

Ernie Khairina said...

haha pakai chef hat nampak lebih hebat!

Nurhafizah Fauzi said...

Atul,
baju tu mmg dah semestinya, cuma baju senang nak basuh. But rambut ni, kalau selalu basuh kan cepat rosak plak

Ernie,
Terpaksa jadi 'chef' fulltime la mcm ni..haha

chun said...

haha..me too! kan best kalo ade org tlg potong bwg, sayur, basuh ikan..aku tinggal nak msk je. pastu lps mkn ade org basuh kan pinggan..mmg hari2 la aku masak ;)

AyuKirana said...

fizah, pengudaraan sgt penting..because benda2 minyakla, baula, seems like its very difficult to avoid from us while cooking..so kan fizah, kipas perlu ada kat dpr & tngkap tu bukak luas2..& kalo duit berlebih beli kitchen hood yg powerful..hehe..tpkan fizah, frequent cooking will make us champion in cooking in term of delivery time :)..coz that's what happening 2 me :) :)

Nurhafizah Fauzi said...

chun,
we wish!

Hada,
hood ada, tingkap bukak, cuma aku takde kipas je kat dapur. mungkin jugak la kene letak kipas br ok sket :)

Mommy AdaMia said...

kalau aku tukar baju lps masak..

or masak yg guna oven, sambil lepak2 di living room tibe2 dah siap and badan tak berbau...hehe...

Nurhafizah Fauzi said...

aida,
dulu masa mula2 Microwave kluar kan ade promote yg masak tak kotor dapur & tak berbau baju kan. Tapi mungkin org Melayu ni nak juga traditional, meaning masak atas stove @ api & kuali baru puas..

So, mmg masalah yg sama la semua org pun...ok la terima je la ..hehe