Tuesday, September 1, 2009

'Jangan Lombok'

Yey! Berjaya buat jangan lombok!

Tapi my family tak boleh makan sbb pedas sangat...sed! As for me, I'm enjoying every bit of it!

(Recipe courtesy of Kemar)

Atas permintaan ramai,
disini ialah resipi Jangan Lombok ;

Bahan2
1. Daging sekilo
2. Cili padi yg kecik (kalau ikut Kemar sekilo;iaitu sama ngn daging, tapi aku letak suku pun dah macam nak terkoyak perut . so, kene try skali baru boleh agak ikut ketahanan masing2)
3. Kicap Manis Kipas Udang (merah) - setengah botol
4. Bwg besar 7 biji - dihiris halus
5. Bwg putih stgh labu - dihiris halus
6. Ikan bilis - 2 genggam


Cara2:
1. Letak minyak
2. Tumis bawang besar dan bawang putih
3. Masuk cili padi
4. Bila cili padi dah meletup2 , masuk ikan bilis
5. Agak2 ikan bilis half cook, masukkan daging lalalala
6.
Adalah dalam sejam camtu, sbb nak bagi die sebati, tapi api kecik je, and keep on tmbah air kalau air kering
7. Bila daging sikit lagi nak empuk , masukkan kicap manis tadi
7. Tara! dah siap, takyah letak garam dan gula sebab dah sedap bangat!

p/s : lagi kick kalau daging fresh

Thanks to Kemar dan family yang menginvent resipi yg sgt heaven ini.
Kalau nak tau lebih detail, sila tanya Kemar..




7 comments:

kemaryahya said...

hahaha. yes. dah berjaya. kan pandai tu. yg lain2 bole terus mencube ye.
bar 2 hari lepas mkn jangan lombok. papa yg masak. abes terberak2 next day. almaklumlah, satu kilo daging = 1 kilo cili api.
fuh....!!~~

p/s : fizah, nice blog skin.

aidafiqs adamia said...

waaa sedapnye!! nak buatlah!! tapi kene letak kurang cili padi la...kangtaufik takleh mkn...cop nak tanya..cili padi tu potong mcmana ?hiris ke...tumbuk ke...lagi satu daging tu pun potong mcmana?hiris nipiske?

Ernie Khairina said...

aida,
resepi ini adalah pedas gilee..tapi slurrppp is the word la! huhu

Unknown said...

fizah, aku dah try msk jgn lombok. sedap! konon nak kurang pedas tp terpedas gak. abisla esok skt perut..hehe

Nurhafizah Fauzi said...

aida,
cilipadi takyah potong ..masuk sebijik2 macam tu, nanti die akan lembik sendiri and u can feel the 'kickness'.

kemar,
tatau la caner korang boleh makan ngn satu kilo cili api!!

ernie and chun,
yey! korang dah try eh

kemaryahya said...

korng. nak betulkan. actually satu kilo ciliapi = satu kilo daging tu hanyalah gurauan papa.
actually 5 kilo daging = 1 kilo ciliapi. tu baru betul. so fizah pandai lah estimate amik 1/4. actually 1/5. tu yg pedas. so, fizah. anda mmg hebat. berjaya!

Nurhafizah Fauzi said...

ekennen...kemar! patut la semua org kat rumah ni sakit perut haritu..berpeluh2 ....hehe